Algemeen

Welke landen behoren tot azië?

Azië is het grootste continent ter wereld en heeft meer landen dan elk ander continent. Het omvat ongeveer 30% van de wereldwijde landoppervlakte, waarvan meer dan 60% in Azië ligt. Enkele van de meest bevolkte en machtige landen ter wereld behoren tot dit continent, waaronder China, India, Rusland en Japan.

Landen in West-Azië

West-Azië is de zuidelijke helft van het continent met een aantal grote landen zoals Iran, Irak, Syrië, Libanon, Jordanië en Turkije. Ook Israël en Palestina liggen in dit gebied. Verder is er een aantal kleinere staatjes zoals Qatar, Bahrein, Verenigde Arabische Emiraten en Kuwait.

Landen in Centraal-Azië

Centraal-Azië omvat onder meer Kazachstan, Kirgizië, Turkmenistan, Tadzjikistan en Oezbekistan. Deze staatjes zijn het resultaat van de verdeling van de voormalige Sovjetrepublieken na de val van het communisme.

Landen in Zuidoost-Azië

Zuidoost-Azië is een regio met veel verscheidenheid aan culturen en religies. De populairste landen in dit gebied zijn Thailand, Maleisië, Indonesië, Singapore en Vietnam. Daarnaast zijn er nog veel meer kleinere landen zoals Laos, Cambodja, Hong Kong, Filippijnen en Myanmar (Birma).

Hoe verschilt azië van andere werelddelen?

Aziatische cultuur

Azië heeft een grote diversiteit aan culturen, met elk hun eigen geschiedenis en tradities. De meeste landen zijn sterk gebaseerd op eeuwenoude religieuze principes zoals het confucianisme, taoïsme en boeddhisme. Andere landen hebben ook hun eigen culturele kenmerken, zoals de Japanners hun samurai-traditie en de Chinezen hun liefde voor theeceremonies.

Economisch verschil

Het economische verschil tussen Azië en andere werelddelen is duidelijk. Veel Aziatische landen hebben sinds de jaren ’90 enorme economische groei doorgemaakt, waardoor ze steeds meer een economisch leidende rol in de wereld spelen. China en India zijn hier goede voorbeelden van, maar ook Vietnam, Indonesië en Thailand zijn op dit moment sterke economische spelers.

Geografisch verschil

Azië heeft veel geografische diversiteit te bieden. Het continent wordt gedomineerd door twee grote oceanische kustgebieden – de Stille Oceaan en de Arabische Zee – die vele idyllische strandbestemmingen bieden. De gebergten in het binnenland van Azië zorgen ook voor spectaculaire landschappen, zoals de Himalaya, de Pamir en de Tien Shan. Daarnaast heeft Azië ook veel rivieren, meren, bossen en woestijnen die uniek zijn in vergelijking met andere werelddelen.

Wat zijn de grootste landen die tot azië behoren?

China

China is de grootste economie van Azië en de tweede grootste ter wereld. Het land is rijk aan natuurlijke hulpbronnen, zoals olie, kolen, ijzererts, aardgas en landbouwgrond. China heeft meer dan 1,4 miljard inwoners en staat bekend om zijn economische en technologische prestaties. Het land heeft ook de tweede grootste militaire begroting ter wereld.

India

India is het tweede grootste land van Azië en het vijfde grootste ter wereld. Het land heeft meer dan 1,3 miljard inwoners en staat bekend om zijn rijke culturele erfgoed. India heeft een grote diversiteit aan religies en talen, met meer dan 20 officiële talen. Economisch gezien is India een van de snelstgroeiende economieën ter wereld. Het land heeft een grote informele sector die bijdraagt aan de economische groei.

Rusland

Rusland is het grootste land ter wereld en het derde grootste in Azië. Het land heeft een kustlijn van meer dan 37.000 kilometer en omvat 19 federale staten met een totale bevolking van meer dan 143 miljoen mensen. Rusland beschikt over veel natuurlijke hulpbronnen zoals olie, gas, kolen, metaal, diamanten en houtproducten. Economisch gezien is Rusland een van de toonaangevende industriële naties ter wereld met sterke invloeden op de internationale gemeenschap.

Japan

Japan is een van de belangrijkste economieën in Azië, gelegen op slechts 115 kilometer ten oosten van China. Het land is opgedeeld in 47 prefecturen met een bevolking van meer dan 127 miljoen mensen. Japan staat bekend om zijn innovatieve technologieën en toonaangevende bedrijven zoals Sony, Honda en Toyota. Ook staat Japan erom bekend dat ze een van de vooraanstaande vervuilers op aarde zijn door hun hoge CO2-uitstoot uit hun kerncentrales.

Geef een reactie